top of page
  • Foto van schrijverFaye

Peuters fotograferen is de max

Bijgewerkt op: 30 aug. 2022

En uitdagend tegelijkertijd.

Als mama of papa wil je graag mooie foto's van jouw kleine oogappels. Je kiest ervoor om ze zelf in beeld te brengen of je doet een beroep op een fotograaf. Lifestylefotografen houden van een spontane aanpak om portretten te maken van een kindje. Of je nu zelf foto's trekt of je gaat op zoek naar een fotograaf. Weet dat er steeds enkele uitdagingen zijn.


Een van mijn eerste professionele fotoshoots was er een met een mama en haar peuter van een jaar en half. Ik zag het al voor mij, een prachtig moeder-dochter portret. Dat leek mij zo mooi om in beeld te brengen. Die dag was meteen een echte leerschool. Ik geef je hieronder een aantal van de uitdagingen waar je voor komt te staan, maar ook verschillende tips om toch tot het gewenste resultaat te komen.


De uitdagingen van een peuter fotograferen


Een peuter fotograferen vraagt een heel andere aanpak dan een pasgeboren baby in beeld brengen. Mama of papa kunnen de baby in hun armen houden of je kan de newborn op een groot bed leggen. Bij een peuter is dat niet zo gemakkelijk want ze doen graag hun zin en ze zijn nog net te jong om echte aanwijzingen te volgen.


Peuters en kleuters hebben geen zin om te wachten tot jij de juiste instellingen hebt gevonden op je camera. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereid en neem eventueel een assistent mee om als model te staan. In de camera kijken is niet altijd even vanzelfsprekend voor een peuter, maar zie dit als een kans om net die spontaniteit van het kind in beeld te brengen.Wanneer ze moe zijn of ze zijn het beu, dan zijn ze het echt beu. Je kan steeds proberen om de hulp van Kaatje, Bumba of Paw Patrol in te roepen, maar probeer het niet eindeloos te rekken. Het zal je geen betere foto's opleveren en zo gaan de ouders naar huis met een uitgeput kind, dat wil je ook niet.


Wat moet je zeker wel doen?


Net zoals je bij andere modellen doet, leef je ten volle in in de leefwereld van een kind. Maak connectie met het kind, niet enkel met de ouder. Wees enthousiast en babbel met hen, zo kan je veel beter te weten komen wat zij/hij wel en niet leuk vindt om te doen.


In lijn hiermee, ga op ooghoogte zitten van het kind om zo in hun leefwereld binnen te stappen. Het mooie aan kinderen fotograferen is dat ze de camera echt kunnen vergeten.Hoe erg volwassenen ook hun best doen, ze zijn zich steeds bewust van de camera. De speelsheid en nieuwsgierigheid van een kind laat hen toe de wereld verder te ontdekken zonder zich zorgen te maken over de foto's.
75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page