top of page
  • Faye

Een mooie mama en een geestige papa maken schone kindjes

Bijgewerkt op: 7 nov. 2022

Op 14 mei 2019 werd Walt geboren. Of zoals Doortje & Gilles het zelf zeggen: "Op 13 mei 2019 is Walt gestorven, op 14 mei werd hij geboren."

"En, hebben jullie al kindjes?", het is een vraag waar we ons waarschijnlijk allemaal al schuldig aan hebben gemaakt zonder echt de impact ervan te kennen. "Soms zeggen we ja, soms zeggen we nee, het hangt af van hoe open we zelf op dat moment willen zijn en of we de mogelijkheid voelen om erover te praten", vertellen Gilles en Doortje.


Hun eerste ICSI-traject


Walt kwam er na een ICSI-traject om de droom van Gilles & Doortje te vervullen. Het ‘probleem’ ligt bij Gilles. Gilles was al lang zeker dat hij graag kinderen wou en zijn kinderwens was groter dan die van Doortje. Het nieuws dat natuurlijk zwanger worden niet zou lukken en zelfs met een fertiliteitstraject klein zou zijn, kwam heel hard aan. "Toen ik het nieuws kreeg, was dat zeer heftig. We hebben ontzettend veel geweend toen." Door aan te kloppen bij fertiliteitsspecialisten en zijn levensstijl aan te passen, lukte het Gilles om de kwaliteit van zijn spermacellen te verbeteren. ICSI werd toch een mogelijkheid. En zo gingen Gilles & Doortje door hun eerste ICSI-cyclus. Een super embryo* werd teruggeplaatst en dat was Walt.


Perinataal verlies


“Het hele fertiliteitstraject heeft zeker een invloed gehad op onze relatie. Want ik kon als man mijn vrouw niet geven waar we beiden naar verlangden. Dat roept toch vragen op of ik wel goed genoeg was en of Doortje niet beter zou zijn als ze een andere partner koos”, vertelt Gilles. De geboorte van Walt heeft hen terug dicht bij elkaar gebracht. Perinataal verlies is heftig. Het is tegelijk intens verdrietig en intens gelukkig zijn. 14 mei 2019 werd een feestdag voor hen. Familie en vrienden kwamen langs, het was een dag met emotionele momenten en met tranen in de ogen, maar er werd ook veel gelachen.


Soms weten mensen niet hoe ze moeten reageren, want ‘is het oké om foto’s te sturen van je baby, wanneer je vriendin haar baby verloren heeft?’ Of ‘laat ik het hen weten als ik zwanger ben?’ Zoals Gilles & Doortje het zeggen: "Wij willen dat mensen het ons laten weten. Soms doet het pijn, maar wij zijn ook oprecht blij voor hen." "Ik merk wel dat ik minder babyfoto’s krijg van vriendinnen dan anderen waarschijnlijk, maar ik vraag wel zelf hoe het gaat. Je merkt dat de spontaniteit wegvalt, door de heftigheid van wat er is gebeurd", zegt Doortje.


Vaak is het pijnlijker om de foto’s niet te krijgen of als laatste van een zwangerschap te horen. Dan wordt er voor jou beslist wat je wel en niet aan kan. Het kan pijn doen als je bepaalde foto’s krijgt of nieuws te horen krijgt. Maar als mensen het je vertellen, kan je tenminste zelf de keuze maken hoe je hiermee om gaat. Wanneer mensen door een periode van verdriet gaan, wordt de keuze vaak voor hen gemaakt. Zo is het ook bij Gilles & Doortje. Ze rouwen, maar hebben ook het intense geluk dat ze Walt hebben leren kennen. Ze omarmen hun verdriet, zonder dat ze nu ineens breekbare popjes worden.


Een geestige papa en een mooie mama


Ik zag Gilles en Doortje voor de eerste keer via een videocall. Een jaar nadat Walt geboren werd, zag ik hen in real life. Toen Gilles voor de eerste keer vertelde dat Walt op 14 mei geboren werd, dan moest ik slikken. Want 14 mei is mijn verjaardag. Soms geloof ik in het lot, soms niet, maar deze keer wist ik dat het meant to be was. Ik vierde dit jaar mijn verjaardag met Gilles, Doortje en Walt in gedachten. Ze vroegen mij of ik dit niet vervelend vond. Maar eerlijk gezegd, ik heb mijn verjaardag nog nooit op zo een waardevolle manier gevierd.


Gilles & Doortje zijn zo sterk, ze zijn open over hun verhaal en vooral ze zijn mama en papa. Dit is een stukje dat Gilles schreef naar aanleiding van de uitgerekende dag dat Walt geboren zou zijn:


“Bedankt om ons mama en papa te maken, we zijn emotioneler maar nog meer verliefd dankzij jou. Slaap zacht, we zullen je blijven herinneren want het gemis zal blijven. Je bent onze eerste, hopelijk niet onze laatste, maar het kan, goed dat we dat inzicht hebben en fijn dat je zo’n mooie baby was. Dat helpt, een mooie mama en een geestige papa maken schone kinderen. Er is hoop, nu nog geduld en courage. Tot de volgende babyborrel, aankondiging, communie of de eerste week van een nieuw schooljaar ❤️”


Heb je zelf een verhaal dat je graag wil vertellen en wil vereeuwigen in woord en beeld? Ik help je heel graag. Ik maakte hiervoor sessies genaamd 'over.leven' waarin jij de ruimte krijgt om je verhaal te vertellen en we samen foto's creëren als herinnering om nooit te vergeten.


Ben je benieuwd? Neem dan zeker eens een kijkje op deze pagina.*De embryoloog bekijkt de kwaliteit van de embryo en op basis van codes kan de kwaliteit afgelezen worden.

1.057 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page