top of page
  • Foto van schrijverFaye

Hoe kies ik een fotograaf?

Bijgewerkt op: 30 aug. 2022

Als ik een aanvraag krijg voor een offerte en mensen gaan daar uiteindelijk niet op in, dan stel ik mij eerst en vooral de vraag ‘wat heb ik fout gedaan’. En dat is ook een goede reflex denk ik om na te gaan waar het beter had kunnen lopen. Het was misschien de communicatie of de prijs? Dat kan allebei.


Maar soms is het gewoon omdat een andere fotograaf hen beter ligt, qua stijl, qua manier van aanpak, qua prijs. Dus dat is helemaal oké, zowel voor hen als voor mij. Ga je op zoek naar een fotograaf dan zijn er wel wat zaken om op te letten. Ik som ze met veel plezier eens op voor jou.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een fotograaf

1. De stijl. Voor mij is het een van de belangrijkste redenen om voor een fotograaf te kiezen. Hou jij van kleurrijke felle beelden, zoek dan geen fotograaf die vooral in zachte tinten werkt . Of misschien wil je een fotograaf die gespecialiseerd is in fotograferen in het gouden uurtje, ga dan niet aankloppen bij een fotograaf die hier geen voeling mee heeft. Stijl is zo ontzettend belangrijk. Een fotograaf is steeds op zoek naar zijn/haar eigen stijl dus is het ook leuk om die verder te ontwikkelen. Uiteraard wil een fotograaf ook graag uitgedaagd worden, maar een stijl van iemand anders kopiëren is niet de juiste uitdaging.

2. Connectie met je fotograaf. Daarom is een kennismakingsgesprek via telefoon of in het echt zo waardevol. Zeker als je een trouwfotograaf kiest die een hele dag met je meeloopt, is dat echt wel belangrijk. Ik zou het dan ook aan iedereen aanraden om niet alleen via mail contact op te nemen met je mogelijke fotograaf. Veel fotografen laten zich meer en meer zien via sociale media, zo kan je hen beter leren kennen en kan je aanvoelen of die fotograaf iets voor jou is. Ben jij iemand die houdt van rustige personen, neem dan iemand die mee op jouw ritme de dag beleeft.

3. Het onderwerp. Veel fotografen hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde niche, omdat ze hier extra voeling mee hebben. Een baby fotograferen vraagt namelijk een andere aanpak dan een trouw fotograferen. Opnieuw duidelijk een keuze die je kan maken om wel of niet voor die ene fotograaf te kiezen.

4. En last but not least: de prijs. Hoewel we allemaal zouden willen dat prijs er niet toe doet, doet die er wel toe. Wil dat zeggen dat je daarom voor de goedkoopste moet gaan of net de duurste? Nee, helemaal niet. Bepaal voor jezelf goed hoeveel jij graag wil uitgeven en wat je hiervoor terug wenst. Wees hier ook realistisch in. Fotograferen is zo veel meer dan enkel op een knopje duwen.


Voor zij die een fotograaf zoeken, welke keuze je ook maakt, zorg dat je jezelf er goed bij voelt. Voor de fotografen, probeer de fout niet meteen bij jezelf te leggen als mensen je toch niet boeken, het was misschien geen match made in heaven.


66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page