top of page
  • Foto van schrijverFaye

De geboorte van een moeder

Elke dag worden er kinderen geboren, dat wil zeggen dat er elke dag moeders worden geboren. Gek toch?


En de wereld draait verder zonder daar vaak echt bij stil te staan. In onze maatschappij staan we gemiddeld na 3 maanden al terug op de werkvloer. ‘Strong enough to bear the children. Then get back to business’.


Ik werd moeder op 28 februari 2021. Sommige vrouwen worden al moeder nog voor hun kindje er is, sommigen al op het moment dat er sprake is van een kinderwens. Ik werd pas echt moeder de dag dat mijn zoontje geboren is (over die intense gebeurtenis heb ik het later misschien nog wel eens). Het moederschap kwam als een golf over mij. Een golf vol liefde, warmte, maar ook een die ik nog niet kende. Hoe moest ik hier mee op surfen? Kon ik dat wel? Kon ik me onderdompelen en toch blijven gaan in deze snelle maatschappij?


Elke dag worden er kinderen geboren, dat wil zeggen dat er elke dag moeders worden geboren.

Moeder worden voelde voor mij als een identiteitscrisis, die misschien wel in de buurt komt van die tijdens de puberteit. ‘Hier een nieuwe identiteit, now act like it’. Maar zelfs nu, 15 maanden later, loop ik soms rond en denk ik ‘ben ik de vrouw die dit kind in leven houd, die de zorg draagt?’. Uiteraard draag ik die zorg niet alleen. En dan is er die onvoorwaardelijke liefde. Het klopt, het is een liefde die ik daarvoor niet kende. Het is een liefde die erbij kwam, want mijn hart bleek groot genoeg. Maar het is ook een liefde die alle andere liefdes soms in de kleinste hoekjes duwt omdat ze zo intens groot is.


Dan zijn er van die dagen, dat ik mijzelf tekort doe. Ik wil alles goed doen, juist doen, en toch lijk ik overal net dat tikketlje tekort te komen. Net niet genoeg tijd om te werken, net niet genoeg tijd om te moederen, net niet genoeg tijd om een goed lief te zijn, net niet genoeg tijd om een goeie vriendin en dochter te zijn, net niet genoeg tijd voor mijzelf.


Ik wil voor mijzelf en voor jou mee op de barricades staan. Als vrouw, als moeder, als onderneemster en als fotograaf. Op de barricades van deze zotte maatschappij die draait, draait, draait en soms eens tilt slaat. Want ‘moeder worden’, het werkwoord verraadt het al, het is een proces. Het vraagt tijd. Je moet je kind en jezelf eerst leren kennen om terug jezelf te zijn.


Laten we moederen. Laten we aanmodderen. Laten we aanmoederen dus.


Binnenkort lanceer ik een nieuw aanbod, eentje als ode aan het moederschap/vaderschap. Eentje dat niet schuwt om taboes te doorbreken. Eentje voor jou en mij.


Met dank aan Amandine Grulois voor deze prachtige beelden van mij.

182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page